До Всесвітнього дня психічного здоров`я (10 жовтня 2019 р.)

10.10.2019 Колєснік Тетяна Миколаївна

НОВИНА


З нагоди Всесвітнього дня психічного здоров`я, який відзначається сьогодні, 10 жовтня, ГО «Асоціація неврологів, психіатрів і наркологів України» публікує заяву Європейської психіатричної асоціації. Наша Асоціація підтримує цю заяву та закликає усіх своїх членів та лікарів-психіатрів долучитися до виконання задач, зазначених у ній.

ЗАЯВА ЄПА З ПРИВОДУ ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ`Я
Працюючи разом для запобігання суїцидам
10 жовтня 2019 р.

З нагоди сьогоднішнього Всесвітнього дня психічного здоров`я Європейська психіатрична асоціація (ЄПА; European Psychiatric Association) та національні психіатричні асоціації (НПА), що входять до її складу, приєднуються до кампанії ВООЗ «40 секунд дії», щоб підвищити обізнаність щодо величезного впливу суїциду як глобальної проблеми суспільного здоров`я та роз`яснити людям, що можна зробити для запобігання суїциду.
Кожного року внаслідок суїцидів гине близько 800 тис. осіб, що становить 1 людину кожні 40 секунд. Суїцид є глобальним явищем і трапляється у будь-якому віці. Для запобігання суїциду та суїцидальним спробам можуть бути впроваджені ефективні та доказові втручання на популяційному, субпопуляційному та індивідуальному рівнях. Існують дані, що на кожного дорослого, що помирає від суїциду, може приходитися більш ніж 20 інших суїцидальних спроб.
Як європейська мережа, що представляє більше 80 тис. фахівців у галузі охорони здоров`я з усієї Європи, ЄПА хотіла б особливо наголосити на важливості підготовки у питаннях суїциду та запобігання суїциду персоналу, що залучений до надання медичної допомоги.
З точки зору запобігання суїциду ефективною є підготовка лікарів загальної практики. Вона покращує лікування депресії та тривоги, якість допомоги, що надається, та погляди на суїцид. Як продемонстровано у рекомендаціях ЄПА щодо лікування та запобігання суїциду, постійна підготовка, включаючи обговорення етичних та юридичних питань, є необхідною для психіатрів, інших фахівців сфери психічного здоров`я та лікарів загальної практики.
Проф. Марко Сарк’японе (Prof. Marco Sarchiapone), Голова Секції ЄПА з суїцидології та запобігання суїцидам, зазначає, що «оскільки пацієнти, які мали суїцидальну спробу, протягом місяця перед цією спробою з більшою ймовірністю контактували зі своїм лікарем первинної ланки, а не з фахівцем з психічного здоров`я, часто стикатися з особами, що намагаються здійснити суїцид, доведеться такому медичному персоналу, як лікарі загальної практики або невідкладної допомоги».
Щоб зробити внесок у профілактику суїцидів, необхідно звернутися за особливою підготовкою та поліпшити діагностичні навички і рівень компетенції щодо суїцидальної ідеації та оцінки депресії. Що стосується лікарів, підготовка повинна починатися під час навчання в університеті та в інтернатурі, враховуючи, що ставлення до суїциду студентів-медиків є пов`язаним з відповідними терапевтичними відгуками на осіб-суїцидентів. Окрім своєї клінічної ролі у сфері запобігання суїцидам, психіатри не повинні нехтувати своєю освітньою та підготовчою роллю для усіх спеціалістів, залучених до загальної та психосоціальної допомоги пацієнтам, включаючи лікарів, фахівців, соціальних працівників та медичних сестер.
На національному рівні кожний уряд має ввести профілактику суїцидів як невід`ємну частину освітніх та підготовчих програм для сектора охорони здоров`я та за його межами. Як зазначив проф. Сімаві Вахіп (Prof. Simavi Vahip), Голова Ради національних психіатричних асоціацій ЄПА, «якщо правда, що показник смертності від суїциду відрізняється у різних країнах, ми можемо багато чого навчитися один від одного шляхом обміну прикладами належної практики та уроками успішних втручань, які підтверджують, що інвестування в ініціативи з профілактики суїцидів може врятувати життя. Пам`ятаючи про це, національні психіатричні асоціації ЄПА сповнені рішучості просувати питання психічного здоров`я та запобігання суїциду на національному рівні».
У Всесвітній день психічного здоров`я ЄПА хоче нагадати усім, що психічні хвороби є поширеними розладами (1 з 4-х осіб має принаймні одну), які можуть призводити до суїциду, але які також можуть добре діагностуватися та лікуватися. Разом із цим, виявлення та лікування випадків, що є основою суїцидальності, є найбільш ефективним шляхом для збереження життя 800 тис. людей щорічно та покращення якості життя багатьох інших